Konsumentens pris för mjölk, se utvecklingen från år 1930 till år 2021

16/8 2022 Uppdaterat med index för prisutvecklingen åren 2013-2021, längst ner i blogginlägget.

Det pris konsumenten betalar för mjölk har ökat de senaste 80 åren, men är lägre än under korta perioder i början av 1960-talet och 1970-talet och också lägre än det var under 1980-talet. Jag tycker det är så häftigt, att det finns så långa tidsserier på vissa produkter att det är möjligt att visa diagrammet nedan.

Här har jag hämtat uppgifterna från den historiska delen av vår databas och Jordbruksstatistisk årsbok tillsammans med uppgifter vad gäller inflationen under perioden från SCB:s KPI-beräkningar. Jag kollade att åtminstone från 1960-talet görs beräkningen på 3 %-ig mjölk. Innan dess kan definitionen nog ha varierat något. Och ja naturligtvis; lönerna har förändrats, utbudet av varor har förändrats, utbudet av olika mjölkprodukter har förändrats, hur vi köper mjölken har förändrats. Men i alla fall, trots reservationerna är det fantastiskt kul att kunna visa långa acceptabelt jämförbara tidsserier.

Under 1930-talet och 1940-talet kostade en liter mjölk runt 6 kronor per liter i 2012 års penningvärde. Priset steg under 1950-talet med ett par kronor till runt 9 kr per liter.  Priset, hela tiden i 2012-års penningvärde, sjönk därefter under den första halvan av 1970-talet, vilket bl.a. förklaras av de konsumentsubventioner som fanns då. Sedan början av 1990-talet har priset på 3-procentig mjölk ökat något mer än inflationen.

Det ligger nära till hands att jämföra konsumentprisets utvecklingen med utvecklingen av mjölkpriset till jordbrukaren som vi tidigare skrivit om på bloggen. En jämförelse visar att priserna inte följer samma utveckling. Men det är inte så lätt, att jämföra rakt av ger  inte hela bilden. Den mjölk jordbrukaren producerar och får betalt för används också till andra mejeriprodukter t.ex. ost, grädde och mjölkpulver. Det påverkar förstås också det pris jordbrukaren får för mjölken. //Ann-Marie Karlsson

konsumentpris för mjölk

Mjölkpriset har ökat mellan åren 2012 och 2021

Det är mycket lättare att förstå en prisutveckling i faktiska kronor än med hjälp av index, men index ger samma resultat. SCB som samlar in konsumentpriser har inte redovisat priser i kronor för mjölk och andra produkter sedan år 2012. Däremot är det möjligt att se prisutvecklingen för mjölk efter år 2012 med hjälp av index. Jordbruksverket köper av SCB index över konsumentpriser för viktigare jordbruksvaror. Prisutvecklingen för mjölk går att följa sedan år 1967 och finns tillgänglig i Jordbruksverkets databaser.

När jag lägger indexet över priserna i kronor i diagrammet nedan kan man se att indexutvecklingen och utvecklingen av priset för treprocentig mjölk följer varandra perfekt. Priset redovisas med en gul linje med skala i kronor på axeln till vänster i de båda diagrammen. Indexutvecklingen redovisas med en prickad linje med skalan på axeln till höger.  Jag redovisar utvecklingen som ovan både i 2012 års fasta priser och i löpande priser.

Mjölkpriset har i fasta priser ökat med 7 % sedan år 2012. Ökningen skedde framförallt under åren 2012 och 2013 samt 2017 och 2018. Därefter sjönk priset något till och med år 2021. Under åren 2014-2016 var priset stabilt och sjönk till och med något.

Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion, Priser och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Konsumentens pris för mjölk, se utvecklingen från år 1930 till år 2021

 1. Peter Nilsson skriver:

  Priset sjönk inte från åtta kronor under 60-talet som påstås i texten. Det gick enligt grafen ytterligare upp till över nio kronor och sedan ned igen – men låg fortfarande över åtta.

 2. Pingback: Priserna på livsmedel har stigit med 2,7 % mellan augusti 2012 och augusti 2013 | Jordbruket i siffror

 3. Pingback: 10 i topp mest klickade inlägg plats 2: Konsumentpris för mjölk | Jordbruket i siffror

 4. Pingback: Tio i topp mest klickade inlägg: Plats nr 5: Jordbrukarens pris för mjölk | Jordbruket i siffror

 5. Micke skriver:

  Jag skulle mycket uppskatta att få ta del av den prisstatistiken i form av en lista, för att importera till excel och ha som jämförelse mot priutvecklingen på andra varor och tjänster så som t.ex silver.
  Finns det någon möjlighet att få en detaljerad lista på prisutvecklingen? Var kan jag hitta det?

 6. Pingback: Vår konsumtion av mjölk har minskat med 11 liter per person och år mellan 2007 och 2012 | Jordbruket i siffror

 7. Pingback: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

 8. Boris Wall skriver:

  VAD KOSTAR MJÖLKFÖRPACKNINGEN FÖR EN LITER MJÖLK

 9. Pingback: Bændum fækkar | Bútækni

 10. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

 11. Pingback: Fråga 5. När var mjölkpriset som högst? | Jordbruket i siffror

 12. Pingback: Mjölkpris till bonden 1941 till 2016 | Jordbruket i siffror

 13. Pingback: Så sparar du och får pengarna att växa | Bloggen Om Jobben

 14. Micha Kingkate skriver:

  Köper mjölken för 13 kr litern och skulle betalat 15 kr av bonden utan problem för äkta komjölk.
  Den som säljs på affär är ju sönder piskad och avtappad på ½ av näringen och absolut inte i närheten så god.

 15. Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror

 16. Bella skriver:

  Jag skulle gärna vilja veta exakta priset från år till år. När man läser diagram har man svårt för att tyda om det var 50öre eller 1 krona eller vad det egentligen står. Själv är jag intresserad över år 1958.

  • Hej
   Exakta priser finns fram till 2012. I början är den exakta definitionen litet oklar. Men när den beskrivs i materialet så är det priset på mjölk med 3 % fetthalt som man följer. År 1958 var det 0,72 kr/kg. Du hittar priserna genom att gå till http://www.jordbruksverket.se/statistik och välja databasen (blå till höger på sidan). Välja >> Historisk statistik. Jordbruket i siffror 1866-2007 >> Historisk statistik Kap.08 Priser >> Konsumentpriser 1930-2007, kronor per 100 kg
   Med vänlig hälsning
   Ann-Marie Karlsson

 17. Pingback: Mest lästa blogginlägg under 2018 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s