Konsumentens pris för mjölk, se utvecklingen från år 1930 till år 2012

Det pris konsumenten betalar för mjölk har ökat de senaste 80 åren, men är lägre än under korta perioder i början av 1960-talet och 1970-talet och också lägre än det var under 1980-talet. Jag tycker det är så häftigt, att det finns så långa tidsserier på vissa produkter att det är möjligt att visa diagrammet nedan.

Här har jag hämtat uppgifterna från den historiska delen av vår databas och Jordbruksstatistisk årsbok tillsammans med uppgifter vad gäller inflationen under perioden från SCB:s KPI-beräkningar. Jag kollade att åtminstone från 1960-talet görs beräkningen på 3 %-ig mjölk. Innan dess kan definitionen nog ha varierat något. Och ja naturligtvis; lönerna har förändrats, utbudet av varor har förändrats, utbudet av olika mjölkprodukter har förändrats, hur vi köper mjölken har förändrats. Men i alla fall, trots reservationerna är det fantastiskt kul att kunna visa långa acceptabelt jämförbara tidsserier.

Under 1930-talet och 1940-talet kostade en liter mjölk runt 6 kronor per liter i 2012 års penningvärde. Priset steg under 1950-talet med ett par kronor till runt 9 kr per liter.  Priset, hela tiden i 2012-års penningvärde, sjönk därefter under den första halvan av 1970-talet, vilket bl.a. förklaras av de konsumentsubventioner som fanns då. Sedan början av 1990-talet har priset på 3-procentig mjölk ökat något mer än inflationen.

Det ligger nära till hands att jämföra konsumentprisets utvecklingen med utvecklingen av mjölkpriset till jordbrukaren som vi tidigare skrivit om på bloggen. En jämförelse visar att priserna inte följer samma utveckling. Men det är inte så lätt, att jämföra rakt av ger  inte hela bilden. Den mjölk jordbrukaren producerar och får betalt för används också till andra mejeriprodukter t.ex. ost, grädde och mjölkpulver. Det påverkar förstås också det pris jordbrukaren får för mjölken. //Ann-Marie Karlsson

konsumentpris för mjölk

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion, Priser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Konsumentens pris för mjölk, se utvecklingen från år 1930 till år 2012

 1. Peter Nilsson skriver:

  Priset sjönk inte från åtta kronor under 60-talet som påstås i texten. Det gick enligt grafen ytterligare upp till över nio kronor och sedan ned igen – men låg fortfarande över åtta.

 2. Ping: Priserna på livsmedel har stigit med 2,7 % mellan augusti 2012 och augusti 2013 | Jordbruket i siffror

 3. Ping: 10 i topp mest klickade inlägg plats 2: Konsumentpris för mjölk | Jordbruket i siffror

 4. Ping: Tio i topp mest klickade inlägg: Plats nr 5: Jordbrukarens pris för mjölk | Jordbruket i siffror

 5. Micke skriver:

  Jag skulle mycket uppskatta att få ta del av den prisstatistiken i form av en lista, för att importera till excel och ha som jämförelse mot priutvecklingen på andra varor och tjänster så som t.ex silver.
  Finns det någon möjlighet att få en detaljerad lista på prisutvecklingen? Var kan jag hitta det?

 6. Ping: Vår konsumtion av mjölk har minskat med 11 liter per person och år mellan 2007 och 2012 | Jordbruket i siffror

 7. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

 8. Boris Wall skriver:

  VAD KOSTAR MJÖLKFÖRPACKNINGEN FÖR EN LITER MJÖLK

 9. Ping: Bændum fækkar | Bútækni

 10. Ping: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

 11. Ping: Fråga 5. När var mjölkpriset som högst? | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s