Gradering av åkermark: Var finns klass 10 jordarna?

Jordbruksverket har gett ut en rapport om exploatering av åkermark. Av rapporten framgår att det idag exploateras ungefär 700 hektar jordbruksmark om året för att bygga småhus, flerbostadshus eller för att etablera företag. Christel, Jordbruksverkets landsbygdsstrateg skrev om rapporten för några dagar sedan på sin blogg.

Rapporten ger också en bakgrundsbeskrivning. Av beskrivningen framgår att år 1971 genomförde Lantbruksstyrelsen  en klassning av Sveriges åkermarker. Åkrarna klassades in på en tiogradig skala avseende deras ekonomiska avkastningsvärde baserat på åkerklassifisering1skördestatistik från 1969 års 421 skördeskadeområden. Kartan nedan som visar klassningen bygger på det PM  som skrevs av Lantbruksstyrelsen år 1971. Se länk akerklassificering_19710211

Jag får av och till 40 år senare frågor om den gradering eller klassificering av åkerjorden som visas på kartan. I graderingen beskriver man de bästa jordarna, de med bäst förutsättningar för en hög ekonomisk avkastning som klass 10 jordar. Dessa klass 10 jordar finns som man kan förvänta sig i Skåne. Själv kommer jag från Jönköpings län, det vill säga från ett klass 2, klass 3 område.

Tanken med graderingen var att den skulle vägleda kommunerna när de skulle göra avvägningar mellan användningen av marken för jordbruk och andra samhällsintressen.

//Ann-Marie Karlssonåkerklassifisering

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gradering av åkermark: Var finns klass 10 jordarna?

  1. Pingback: Tio i topp lista mest lästa inlägg år 2013: Bubblare om åkermarkens värde | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror

  4. Pingback: Mest lästa blogginlägg under 2018 | Jordbruket i siffror

  5. Pingback: Gjord ojord kan inte göras ogjord | Världen sedd inifrån

Lämna en kommentar