Mjölkpris till bonden 1941-2011

25/7 2017 Uppgifter fram till och med år 2016 finns här

Mjölkböndernas ekonomi diskuteras i många medier t.ex. DN, och  SvT. Det finns mycket officiell statistik om t.ex. priser på mjölk. Jag tänkte illustrera utvecklingen med ett nedslag i den historiska delen av vår statistikdatabas och visa på mjölkprisets utveckling från 1941 till 2011. Priserna uttrycks både i nominellt värde och i 2011 års prisnivå. Det vill säga 0,22 öre per kg 1941 motsvarar 4,57 kr per kg i 2011 års prisnivå.

Priserna i 2011 års prisnivå som alltså innebär att priserna inflationsjusterats visar att bondens pris för mjölken var relativt konstant fram till början av 1970-talet då priset till bonden ökade mer än inflationen. Därefter har priset sjunkit. Förklaringen till den stora prissänkningen runt 1990 är den ändrade jordbrukspolitiken som innebar att priserna anpassades till marknadens villkor medan stöd till jordbruket istället började utgå som direktstöd som inte syns i avräkningspriserna. De senaste åren har priserna fluktuerat mera som en följd av detta. I nominellt värde har priset på mjölk varit i stort detsamma sedan 1980-talet. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur, Priser och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.