Svenska Dagbladet har idag en en intressant artikel om totalkonsumtionen av kött (förbrukningen av kött) i Sverige från 1960-talet och framåt. För den som vill fördjupa sig i siffrorna har vi tidigare bloggat om dem här.
Jag blev litet nyfiken på motsvarande siffror för hela världen. De finns hos FAO. FAO:s statistik visar att totalkonsumtionen av kött har ökat från 23 kilo per person och år 1961 till 42 kilo per person och år 2011. Det är en ökning med 83 %, det vill säga nästan en fördubbling på 50 år. Mest har totalkonsumtionen av fjäderfäkött ökat. Den är fem gånger så stor år 2011 jämfört med 1961. Totalkonsumtionen av nötkött, och kött från får och getter är ungefär lika stor nu som år 1961.
Högst förbrukning av kött i Oceanien
Totalkonsumtionen (förbrukningen) av kött är högst Oceanien med drygt 100 kilo per person och år och lägst i Afrika med knappt 20 kilo per person och år. Totalkonsumtionen i Sverige följer i stort totalkonsumtionen i Europa och Amerika. Totalkonsumtionen av kött har ökat mest i Asien från 5 kilo per person och år för 50 år sedan till 31 kilo per person och år under 2011. I Oceanien däremot är totalkonsumtionen hög men har inte ökat speciellt mycket de senaste 50 åren.
Befolkningsökningen
Statistiken visar ju totalkonsumtionen av kött per person. Befolkningen i världen har ökat från 3 miljarder år 1960 till 7 miljarder år 2011. Det innebär förstås att produktionen av kött har ökat betydligt mer än konsumtionsökningen per person.
Om statistiken
Men vad är nu detta, 81 kilo per person i Sverige! Borde det inte vara ca 86? Jo teoretiskt borde det det. FAO beräknar principiellt konsumtionen på samma sätt som vi i Sverige beräknar totalkonsumtion. Det vill säga genom att ta import + produktion – export. Den produktion som finns kvar fördelar de sedan på olika användning t.ex. människomat, djurfoder och industriändamål. Det som används till mat divideras till slut med befolkningen i landet. Anledningen till skillnaden är att man under beräkningarna i smådetaljer gör litet olika bedömningar om t.ex. vad som är kött, vad går till djurfoder, hur hanteras svinn, hur klassas olika varor i import och exportstatistiken. Metoden innebär att enskilda år kan ge höga eller låga siffror beroende på t.ex. lagerförändringar vid årsskiftena. FAO försöker dock göra på samma sätt för alla länder och FAO-statistiken ger en spännande bild över hur konsumtionen skiljer sig åt i världen.
Totalkonsumtionen kött är den totala åtgången av köttråvaror för humankonsumtion, dvs. både det kött som finns i t.ex. korv och kalvsylta samt ”rent” kött såsom fläskkotlett och oxfilé. I totalkonsumtionen görs varken avdrag för ben eller svinn. Totalkonsumtion benämns också ofta med orden förbrukning, åtgång eller slaktkroppsvikt.
//Ann-Marie Karlsson
Om du vill göra egna tabeller och jämförelser klicka på länken till FAO här. Välj Explore data, Food Balance och Food Supply – Livestock and Fish Primary Equivalent.
Hur beräknas svinnet? Tänker att det slängs ju en och annan korv😉
Hej
I denna beräkning räknas inte svinn bort. Det innebär att den mera visar det kött som från början går åt för konsumtionen, än det som vi faktiskt för från gaffeln till munnen.