Småland – Landskapet med mest betesmark, flest kor och flest får

Det är Fössta Tossdan i Mass, Smålands inofficiella nationaldag. Hade jag varit på jobbet hade vi självklart firat med massipantåta.

Eller kanske inte. Det hade ju varit mer småländskt att vänta tills imorgon för att kunna köpa tåtan för halva priset.

Ordspråket ”sparsamhet är en dygd” passar Smålands rykte, liksom uttrycket ”för allt smör i Småland”. Det lär ha sin grund i Smålands historiskt många mjölkkor. Mjölkkorna finns kvar också år 2020. Småland är landskapet med flest kor i Sverige.

En av fem kor finns i Småland

Det finns flest kor i Småland därefter kommer landskapen Skåne och Västergötland. Delar jag upp korna mellan kor för uppfödning av köttdjur och mjölkkor så leder fortfarande Småland. Andra och tredjeplatsen skiftar däremot mellan Skåne och Västergötland. Det finns fler mjölkkor i Västergötland medan det finns fler kor för uppfödning av köttdjur i Skåne.

De tre län där antalet kor är minst är länen Härjedalen, Lappland och Gästrikland. Antalet företag med kor för mjölkproduktion är så litet här att landskapen blivit sekretessprickade.

Fler får i Småland än på Gotland

Vem hade kunnat tro att det? Det finns fler får i Småland än det finns får på Gotland. Småland är det landskap där antalet får är flest 68 000 stycken. Småland följs av Gotland och Skåne med knappt 60 000 får vardera. Det landskap där det finns minst får är Härjedealen (450 st) följt av Medelpard (1 900 st) och Lappland (2 200 st).

Bara 4 % av Sveriges grisar finns i Småland

När det gäller grisar däremot finns bara 4 % av Sveriges grisar i Småland. Skåne leder grisligan bland lanskapen. En av tre grisar finns i Skåne. Skåne följs av Västergötland med 18 % av Sveriges grisar.

Mest betesmark i Småland

En tre i topplista över betesmark visar att Småland kommer på förstaplatsen. 20 % av betesmarken i Sverige finns i Småland. Småland följs av Skåne och Västergötland med runt 12 % av Sveriges betesmark vardera.

Medelpad är det landskap där arealen betesmark är minst runt 850 hektar.

8 % av all åkermark finns i Småland

Statistiken visar att det landskap som har mest jordbruksmark är Skåne följt av Västergötland och Småland. 10 % eller en av tio hektar jordbruksmark finns i Småland.

Tre i topp listan blir litet annorlunda om jag studerar åkermarken. Skåne kommer fortfarande på förstaplatsen med 434 000 hektar, följt av Västergötland med 354 000 hektar och Uppland seglar upp som tvåa med 223 000 hektar. Småland är dock med på pallen med en tredjeplats och 212 000 hektar. Minst jordbruksmark finns i Härjedalen och Lappland.

//Ann-Marie Karlsson


Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Landskap i Sverige och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Småland – Landskapet med mest betesmark, flest kor och flest får

  1. Ping: Vi firar pi-dagen med 23 cirkeldiagram över åkermark i Sverige och EU | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s