Närke är landskapet med störst andel spannmål på sin åkermark

landskapTuren i min sommarserie om jordbruket i Sveriges landskap har nu kommit till åkermarkens användning. Statistiken bygger på specialbearbetningar av Jordbruksverkets lantbruksregister tillsammans med den regionala indelning i landskap som infördes i januari 2016. .

Det lilla landskapet Närke med den bördiga Närkeslätten är det landskap där andelen spannmål på åkermarken är högst, hela 54 %. Närke följs av Västmanland som också är ett landskap där mer än hälften av åkermarken odlas med spannmål. På tredje plats kommer Uppland med strax under 50 %.

I Skåne som är det län där spannmålsodlingen är störst i hektar räknat, konkurrerar också oljeväxter, potatis och sockerbetor om marken i betydligt högre utsträckning än i landskapen litet längre norrut.

Andelen träda är högst i Bohuslän där 13 % av marken ligger i träda. Andelen är minst på Öland där andelen bara är 2 %. I hektar räknat ligger mest mark i träda i landskapet Uppland följt av Västergötland.

Störst andel vall i norr men flest hektar i Småland

I länen norrut dominerar vallodlingen. I Härjedalen och Jämtland odlas vall- och grönfoderväxter på runt 90 % av åkermarken och i landskapen Lappland, Medelpad och Ångermanland odlas vall- och grönfoderväxter på mer än 80 % av åkermarken. Småland är det landskap där arealen i hektar av vall- och grönfoderväxter är som högst.

De landskap där andelen vall- och grönfoderväxter i förhållande till åkermarken är lägst är landskapen Skåne och Närke där bara runt 25 % av åkermarken odlas med vall.

//Ann-Marie Karlsson

spannmål2spannmål 2a

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Landskap i Sverige och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Närke är landskapet med störst andel spannmål på sin åkermark

  1. Ping: Jordbrukare i landskapen Skåne, Småland och Västergötland står för hälften av jordbrukets produktionsvärde | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Jordbruket i hertiginnedömet Blekinge | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s