Mer och mer arbete i jordbruket görs av kvinnor

Vart tredje år studerar vi arbetstiden i jordbruket. I det här blogginlägget jämför jag arbetstiden år 2005 med den år 2016.  Vi kan dela upp statistiken på:

  • antalet män och kvinnor som har arbetat i jordbruket
  • antalet årsverken. Det vill säga vi räknar om två personers halvtidsarbete till ett årsverke.

År 2016 gjordes 31 % av det totala antalet årsverken i jordbruket av kvinnor att jämföra med 27 % år 2005

År 2016 gjordes 17 300 av jordbrukets totalt 55 700 årsverken av kvinnor. Det innebär att 31 % av årsvaårsverkena gjordes  av kvinnor. År 2005 var den totala arbetstiden i jordbruket betydligt högre 77 200 årsverken. 27 % årsvav dessa eller 19 300 gjordes av kvinnor.

Mellan åren 2005 och 2016 har kvinnornas andel av årsverkena ökat bland familjemedlemmar till brukaren samt för anställda personer medan den del av arbetstiden som görs av en maka/make/sambo till huvudbrukaren har minskat. Sammantaget har andelen årsverken som gjorts av kvinnor ökat.

4 av 10 som arbetar i jordbruket är kvinnor

Litet mer än 4 av 10 personer som arbetar inom jordbruket är kvinnor. 42 % för att vara litet mera exakt. Det är en ökning från år 2005 då 35 % av de personer som arbetade inom jordbruket var kvinnor.

Personer som arbetat i jordbruket

Precis som när vi studerade antalet årsverken ovan så minskar det totala antalet personer som arbetar inom jordbruket. Antalet har minskat från 173 900 år 2005 till 171 400 år 2016. Antalet tillfälligt anställda har ökat något under perioden medan antalet fast anställda har minskat.

De flesta personer som arbetar inom jordbruket ingår i huvudbrukarens familj. Det är också i denna grupp som andelen kvinnor som arbetar inom jordbruket har ökat mest.

//Ann-Marie Karlsson

årsvar

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s