Statistikböcker en självklarhet på världsbokdagen

Boken jordbruket i siffror

Det finns många temadagar och idag är det en favoritdag i repris nämligen världsbokdagen. Mina tankar går återigen till böcker med jordbruksstatistik. Numera trycks statistik dessvärre sällan i böcker. Det är databaser och webbrapporter som gäller.

Jag behöver alltså gå några år bakåt i tiden för att hitta godbitarna. Jordbruket i siffror 1866-2007 är en sådan. Du kan klicka på bilden av boken så hittar du den digitalt och kan läsa om jordbrukets utveckling de senaste 150 åren. Förutom boken finns också all statistik litet mera modernt i databasen.

Själv gillar jag också de riktigt gamla böckerna som man kan läsa på SCB:s hemsida. Ett exempel är Serien Bison som börjar på 1860-talet, till exempel BISON 1874 Hushållningssällskapen – BISOS N. Jordbruk och boskapsskötsel. X. Hushållningssällskapens berättelser för år 1874. Jämte sammandrag utarbetat i Statistiska centralbyrån,

I boken från år 1874 fanns till och med flera sidor med kartor. De jag kopierat in nedan är från sidan 34 och visar den andel av länets utsäde som har använts för de olika sädesslagen. Den visar alltså i praktiken om det är havre, råg, korn eller vete som dominerar odlingen av spannmål i de olika länen. Kartorna visartill exempel att det var vanligt med vete på Gotland medan korn dominerade i Övre Norrland och havre i sydvästra Sverige.

//Ann-Marie Karlsson

Karta från 1874 över andelen utsäde för olika sädesslag.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar