Spannmålsproduktionen i världen, EU och norden

Spannmålsproduktionen i världen, exklusive ris har ökat från 1 500 miljoner ton i början av 2000-talet till runt 2 000 miljoner ton de senaste åren. Spannmålsproduktionen inom EU-28 har också den ökat även om den fluktuerar mellan enskilda år. Den var omkring 270 miljoner ton i början av perioden jämfört med strax över 300 miljoner ton de senaste åren. Ökningen inom EU har varit något lägre än den i världen vilket innebär att EU:s andel av världens spannmålsproduktion exklusive ris har minskat.

spannmålsproduktionen inoma EU

Spannmålsproduktionen störst i Frankrike

Frankrike är det land inom EU där det producerades mest spannmål år 2017 hela 68 miljoner ton. Frankrike följs spannmålsproduktionen inom EUav Tyskland med en produktion av 46 miljoner ton och Polen med en produktion av 32 miljoner ton.

Det innebär att de tre länder som producerar mest spannmål inom EU tillsammans producerar nästan hälften 46 % av EU:s totala spannmålsproduktion.

Bland de nordiska länderna inom EU är det Danmark som producerar mest spannmål ungefär 10 miljoner ton. Sverige följde efter med 6 miljoner ton medan Finlands produktion uppgick till 3 miljoner ton.

År 2017 producerade Danmark drygt 3 % av EU:s spannmålsproduktion  medan Sveriges andel var knappt 2 % och Finlands andel drygt 1 %.

För de enskilda nordiska länderna fluktuerar andelen över den period jag tittar på i diagrammet nedan. Enskilda goda eller dåliga år i respektive land påverkar naturligtvis andelen. Det är därför svårt att dra några slutsatser om produktionen har ökat eller minskat i de enskilda länderna i förhållande till EU-28.

//Ann-Marie Karlsson

spannmålsproduktionen inoma EU

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s