Ett gott recept på lammstek… och så litet statistik

tackora

Påsken är snart här. Vi har en kollega på enheten med god kunskap om fårnäringen och om alla godsaker man kan göra av lammkött. Här tipsar hon om ett recept från tidningen Fårskötsel som hon gett en liten personlig touch.

Recept örtmarinerad lammstek

Tag en lammstek, urbenat lår, helst frusen. Beräkna åtgången och lägg till lite, brukar gå åt mer än normal portion (100-150 gr/person). Lägg lammsteken i ugnen, värmen ska vara ca 100 grader inte över. Tiden i ugnen beror på köttbitens storlek, men räkna med ca 3-4 timmar. Beroende på hur väl genomstekt du vill ha köttet så ska temperaturen vara mellan 65-70 grader när den är klar.

Ta ut köttbiten och bädda in den i marinad medan den är varm.

Marinad

  • Örtkryddor (ca 3 krukor på en lammstek på 1 kg), här kan man välja örtkryddor efter egen smak. Jag själv föredrar timjan, rosmarin och basilika.
  • 3 scharlottenlökar och 3 vitlöksklyftor. Det går bra att välja annan lök om man tycker bättre om någon annan lök, men vitlöken bör vara med.
  • 2-3 matskedar soya
  • 2-3 matskedar olivolja

Hacka kryddor och lök och blanda dem. Ta smörgåspapper (måste vara något som kan andas, inte tät plast). Lägg ett lager av de hackade kryddorna och lökarna på pappret. Lägg på köttet och lägg sedan på resterande blandning. Häll på Soya (muschroom) och olivolja. Ca 2-3 matskedar av varje.

Packa in köttet och lägg det kallt (kylskåp) i två dagar. Vänd gärna köttet någon gång.  Skär i tunna skivor och servera som tillbehör på påskbuffén, eller till potatissallad, gratäng.

Och så litet statistik

De flesta lammen slaktas på hösten. Slakten är högst i september, oktober och november och lägst under vintern. Priserna på lammkött är högst under våren under mars, april och maj.

slakt o pris

Andelen lammslakt under året

Trots att slakten av lamm fortfarande är störst under hösten så slaktas fler och fler lamm andel lammunder våren. 

I diagrammet visar jag den procentuella andelen av lammslakten under år 1995 och under år 2019.

År 1995 slaktades drygt 40 % av alla lamm under hösten medan motsvarande andel år 2019 var litet drygt 25 % år 2019.

Produktionen av får- och lammkött var lägre än 4000 ton under 1990-talet. Från början av 2000-talet har produktionen ökat till dagens nivåer över 5 tusen ton.

slaktas

Konsumtion och produktion av lammkött

Totalkonsumtionen (förbrukningen) av lammkött var 1,7 kilo får-och lammkött per person och år i Sverige år 2019. Siffran kan jämföras med att totalkonsumtionen för allt kött som var drygt 80 kilo per person och år under 2019. Konsumtionen av lammkött är alltså liten, men har tredubblats sedan 1970-talet då den var 0,5 kilo per person och år. Konsumtionen räknas i slaktkroppsvikt det vill säga vara med ben.

Om jag jämför produktionen med konsumtionen kan jag se att vi konsumerar betydligt mer får-och lammkött än vi producerar i Sverige. Konsumtionen har stigit markant sedan början av 1990-talet. De senaste 30 åren har den svenska marknadsandelen för lammkött sjunkit från 80 – 90% till 30 % år 2019. Vi importerar alltså 70 % av det får- och lammkött vi konsumerar. Importen sker främst från Irland och Nya Zeeland. Exporten är försumbar.

Antal får och antal företag med får

Antalet tackor och baggar har ökat från runt 150 000 tackor och baggar under 1970- och lamm1980-talet till 225 000 – 250 000 tackor och baggar under de senaste åren. Det innebär att det totala antalet får det vill säga tackor, baggar och lamm i juni har varit runt 550 000 till 600 000 får de senaste åren. Antalet får ökade mellan åren 2002 och 2011 för att därefter sjunka något. År 2019 var antalet 549 000 får.

Antalet företag med får har minskat från att ha varit runt 10 000 under 1970- och 1980-talet till dagens siffror runt 8000 – 9000 företag med får.

Antalet tackor och baggar per  företag har fördubblats från 16 tackar och baggar per företag till 33 tackar och baggar per företag år 2019.

tackor och baggar

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett gott recept på lammstek… och så litet statistik

  1. Georg Andersson skriver:

    Hej,
    Finns det statistik på hur fåren hålls i Sverige, tex andel som går ute under vår och sommarmånader?

Lämna en kommentar