För dig som är intresserad av trädgårdsodling…

… har vi goda nyheter. Idag publicerade vi nämligen rykande färsk statistik för hela trädgårdsodlingens produktion, något vi bara gör vart tredje år. Så oavsett om du är intresserad av grönsaker, bär, frukt, plantskoleväxter eller prydnadsväxter, så är dagen räddad.

Den nakna statistiken hittar du som vanligt i vår databas, under rubriken Trädgårdsodling. Om du istället är typen som föredrar prosa, bjuder vi också på rapporten Trädgårdsodlingens produktion 2023.

Antalet företag som ägnade sig åt yrkesmässig trädgårdsodling i någon form minskade från drygt 1800 stycken 2020, till knappt 1600 stycken 2023. Antalet företag minskade nästan alla odlingsinrikningar, men minskningen drabbade odlingen av prydnadsväxter i växthus och frilandsodlingen av bär särskilt hårt. Antalet företag har som helhet minskat så gott som oavbrutet sedan sjuttiotalet, men minskningen tilltog ganska rejält i hastighet mellan 2020 och 2023 jämfört med de sex föregående åren.

Indexerat antal företag som ägnade sig åt trädgårdsodling mellan 1976 och 2023. 1976=100%.

Men minskningen av antalet företag märktes nästan inte alls på den totala frilandsarealen och växthusytan. Det varierade däremot ordentligt beroende på odlingsinriktning. Frilandsaealen för bärodling på friland minskade ganska dramatiskt, medan arealerna för odling av köksväxter och bär istället ökade något. Bärarealen minskade framför allt som en följd av att jordgubbsodlingen minskade rejält mellan 2022 och 2023, men även odlingen av hallon och svarta vinbär såg minskade arealer.

Arealförändring mellan 2020 och 2023 för olika odlingsinriktningar på friland. Prydnadsväxter omfattar framför allt plantskoleväxter och snittblommor.

Växthusytorna minskade med någon enstaka procent för odlingen av både köksväxter och prydnadsväxter, närmast att betrakta som avrundningsfel. Men för prydnadsväxterna har minskningen nu sakta men säkert pågått sedan åtminstone 2014, då växthusytan var drygt tio procent större än 2023.

Skörden av köksväxter var i allt väsentligt att betrakta som normal under 2023. Något lägre än 2020, men något högre än 2017. Produktionen av gurka och tomat i växthus återhämtade sig nästan helt mellan 2022 och 2023, efter kraftiga minskningar året innan.

Trots arealminskningen förändrades skörden av jordgubbar knappt alls, medan skörden av hallon paradoxalt nog ökade. Odlingen av vindruvor ökade rejält mellan 2020 och 2023, vilket fick till resultat att skörden närapå fördubblades. Produktionen av både äpple och päron var hög, men plommon- och körsbärsskördarna var låga eftersom de odlade arealerna för dessa godsaker nu är väldigt små. Äppelproduktionen tycks ha etablerat en normalnivå på runt 32000 ton, där den legat de senaste tre åren.

Äppel- och päronskördarnas utveckling 1971-2023. 1971=100%.

Bland prydnadsväxterna märktes framför allt en ökad produktion av snittblommor och lövfällande träd mellan 2020 och 2023, samt en fortsättning av den nedgång i produktionen av kruk- och utplanteringsväxter som pågått så gott som kontinuerligt sedan 2002.

Det var några korta rader om trädgårdsodlingens produktion 2023, men givetvis finns det mycket mer att grotta ner sig i, både i databasen och i rapporten. Dessutom kommer det mer statistik på trädgårdsområdet under sommaren och hösten. Den 4 juli publicerar vi Trädgårdsodlingens struktur 2023, där vi tittar mer på trädgårdsföretagens sammansättning, sysselsättning och driftsledning. I mitten av september kommer sedan Trädgårdsodlingens växthus 2023, där vi tittar på växthusens sammansättning, energiförbrukning, inventarier och användning av växtskyddsmedel. Och i början av november lättar vi upp senhösten med Trädgårdsodlingens fruktträd 2023, där vi tittar på hur äppelodlingarna utvecklats sedan 2017. Mycket trädgårdsgôtt på gång, med andra ord…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer, Skörd, trädgård och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar