I vilket län finns flest mjölkkor per hektar åkermark år 2014?

uw021107-1Mjölksektorn är i fokus just nu. Jordbruksverket har t.ex. just gett ut ett pressmeddelande. I pressmeddelandet finns ett intressant kunskapsunderlag där mjölksektorn i Sverige beskrivs t.ex. i relation till mjölksektorn i andra länder.

Själv blev jag litet nyfiken på hur det ser ut i de olika länen i Sverige. Var finns mjölkföretagen? Hur har de utvecklats?  Hur viktiga är de för jordbruket i länet? Jag börjar med den sista frågan.

Mjölkföretag per hektar jordbruksmark

Antalet mjölkkor per hektar åkermark år 2014 ger en bild av hur stor betydelse mjölkföretagen har för jordbruket i länet. Antalet mjölkkor per hektar åker är högst i Jönköpings län, Kalmar län och på Gotland. Antalet är minst i Stockholms län och i Västmanlands län.

Pilarna visar utvecklingen av antalet mjölkkor per hektar åker mellan åren 2004 och 2014. Kartan visar att antalet mjölkkor per hektar åker minskat mest i Mellansverige. Kalmar län är det enda län där antalet ökar.

Mjölkkor3 (2)

Antalet mjölkkor ökar i Kalmar län

Antalet mjölkkor och antalet företag med mjölkkor redovisas i diagrammet längst ner i blogginlägget. Antalet mjölkkor var år 2014 högst i Västra Götalands län, följt av Kalmar län och Skåne län. Antalet var minst i Stockholms län följt av Blekinge län.  Tittar vi på förändringen mellan åren 2004 och 2014 så har antalet minskat mest i Västra Götalands län. Jämför jag istället den procentumjölkastella förändringen så är minskningen störst i Stockholms län med 38 %. Kalmar län är det län som sticker ut där antalet mjölkkor har ökat något från 41 500 mjölkkor till 41 700 mjölkkor.

Antal företag med mjölk

Det län där antalet företag med mjölkkor minskat mest mellan åren 20014 och 2014 är Västra Götalands län, där antalet minskat med 883 företag. Jämför jag istället den procentuella förändringen så är minskningen störst i Västmanlands län med 68 %. Kalmar län är det län där den procentuella minskningen är minst endast 44 %.

Besättningsstorlek

Antalet företag har alltså minskat mer än antalet mjölkkor. Det innebär att besättningsstorleken dvs. antalet mjölkkor per företag har ökat. I diagramet till höger kan ni se att antalet mjölkkor per företag är störst i Hallands län med 106 mjölkkor följt av Kalmar län med 101 mjölkkor år 2014 . Antalet är minst i Västerbottens län och Stockholms län med 58 kor vardera. Tittar jag på förändringen mellan åren 2004 och 2014 så har besättningsstorleken ökat mest i Hallands län och Västmanlands län, där den har mer än fördubblats. Antalet kor per företag har ökat minst i Stockholms län med endast 40 %.

//Ann-Marie Karlsson

mjöl per län

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s