För 100 år sedan fanns det mer än 1 miljon får och lamm i Sverige

När jag skrev det förra inlägget om får och lamm såg jag att det också fanns äldre statistik. Jag gillar att dyka ner i de gamla publikationerna och här är resultatet.

1,1 miljoner får och lamm för 100 år sedan år 1916

Antalet får och lamm och som en följd produktionen av lammkött har varierat de senaste 100 får o lammåren. År 1916 fanns det drygt 1,1 miljoner får och lamm i Sverige. Antalet ökade sedan under första världskriget till runt 1,6 miljoner.

Efter första världskriget sjunker antalet får för att återigen öka under det andra världskriget. En bidragande orsak till ökningen av antalet får under krigen var att det var brist på ull och att priserna på ull därmed var höga. En snabb titt i importstatistiken visar att importen av t.ex. ulltråd sjönk kraftigt under krigen.

Efter andra världskriget sjunker antalet får och lamm igen för att nå sin lägsta nivå i slutet av 1950-talet. Antalet var då runt 240 000 får och lamm De senaste 60 åren har antalet i stort ökat något. År 1915 fanns det runt 600 000 får och lamm i Sverige. Samtliga räkningar har gjorts i juni-juli.

Hur hänger slaktens storlek och antalet får och lamm ihop?

I diagrammet nedan visar jag antalet får (inklusive lamm) på skalan till vänster och slaktens storlek i skalan till höger. Diagrammet visar som man kan förvänta sig att antalet får och slaktens storlek följer varandra väl ända sedan 1940-talet.

//Ann-Marie Karlsson

får o lammslakt

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s