Flest kor på Gotland men fler kor än människor i Borgholm

I sommar är vi många som kommer att njuta av det öppna svenska landskapet litet mer än vanligt. Inte minst kommer vi att få se betande djur. Nötkreatur det vill säga kor, tjurar och kalvar betar ungefär 80 % av våra betesmarker. Får och hästar betar ungefär 10 % av betesmarkerna vardera.

Så var finns de då korna som sköter betesmarkerna?

Det korta svaret är att de finns på Gotland. Vi har gjort en specialkörning i vårt lantbruksregister för att studera antalet kor och antalet företag med kor per kommun. Hela listan finns längst ner i blogginlägget. Jag delar inte upp korna i om de producerar mjölk (mjölkkor) eller om de är köttkor och används för att föda upp kalvar. Jag har bara räknat kor. Dessutom presenterar jag siffran för samtliga nötkreatur alltså summan av kor, tjurar och kalvar per kommun.

10 i topp: Flest kor per kommun i Gotlands kommun

Gotland är den kommun där antalet kor är flest. Det fanns 19 150  kor på Gotland år 2019. I Falköpings kommun som kommer på andra plats var antal korantalet kor 13 200 kor.  Borgholms kommun kommer strax efter på tredje plats med 12 600 kor.

Om jag jämför med listan för år 2018 kan jag se att kommunerna Varberg och Hässleholm har klättrat på listan. Samtidigt har antalet kor minskat i samtliga kommuner på topplistan utom i Varberg kommun. I Varberg hade antalet kor ökat med 100.

I de fall som antalet ekologiska företag med mjölk- respektive köttkor varit så stort att de inte blivit prickade på grund av sekretess finns de med i tabellen. Siffrorna visar att av de tio kommunerna på listan var andelen ekologiska kor högst i Linköpings kommun där en ko av tre var ekologisk.

En topplista över kommuner med flest ekologiska kor kan du hämta själv från vår statistiska databas. Den skulle visa att antalet ekologiska kor är störst i Linköpings kommun med 3 500 ekologiska kor följt av Falköpings kommun med 3 200 ekologiska kor, Gotlands kommun med 2 500 ekologiska kor och Uppsala där det betade 2 300 ekologiska kor år 2019.

10 i topp: Flest företag med kor per kommun… Gotland

Flest företag med kor fanns i Gotlands kommun där antalet företag med kor var drygt antal ftg m kor350 stycken i juni 2019. Gotlands kommun följs av Falköpings kommun med drygt 270 företag och på tredje plats Hässleholms kommun med 255 företag.

Som smålänning är det extra roligt att se att flera Smålandskommuner som Jönköping, Vetlanda, Växjö och Ljungby kommit högt upp på listan.

Av de tre kommunerna i topp är besättningsstorleken, det vill säga antalet kor per företag högst i Gotlands kommun med 54 kor per företag. I Falköpings kommun var antalet 48 och i Hässleholms kommun var antalet 32 kor per företag.

Antalet kor per företag var störst i Borgholm och Åstorp i Skåne med 87 kor per företag vardera. På tredje plats kom den första Norrlandskommunen vi hittar på listorna, Piteå med 86 kor.

10 i topp: Fler kor än människor i Borgholms kommun

I Borgholms kommun, det vill säga på norra Öland, fanns det fler kor än människor i antal kor per personbefolkningen som är skriven i kommunen. Det gick 1,2 kor på varje person i Borgholms kommun.  Ydre kommun blev god tvåa med 0,7 kor per person. Kinda kommun kom trea med 0,6 kor per person. Mörbylånga, den andra Ölandskommunen, kom på delad fjärdeplats med Robertsfors, Aneby, Herrljunga, Tomelilla och Sjöbo med 0,5 kor per person.

Falköping tog sig in på den här listan också och hamnade på tionde plats med 0,4 kor per person.

10 i topp: Flest nötkreatur per kommun också Gotland

Som man kan förvänta är det ungefär samma kommuner som hamnar på topplistan antal ftg m nötöver antalet nötkreatur som på topplistan över antalet kor. Mörbylånga har klättrat några placeringar jämfört med topplistan för kor och  Tomelilla har tagit sig in på listan på bekostnad av Laholm.

116 000 hektar av betesmarken finns i de 10 kommuner som finns med på topplistan. Det innebär att ungefär en femtedel av Sveriges betesmark finns i dessa kommuner.

 

Hela listan över kommuner finns nedan

Hela listan från vår specialkörning finns nedan. Jag gjorde ingen topplista men av tabellen nedan kan du också se hur stor arealen betesmark är i kommunen. Av sekretesskäl har vi tagit bort knappt 60 kommuner med färre än 9 företag med kor, så finns din kommun inte med på listan vet du att det år 2019 fanns färre än 9 företag i din kommun. Jag passade också på att addera den statistik om kommuner som vi har i vår databas. Du hittar listan i Excel här. Statistik om kor per kommun

//Ann-Marie Karlsson

kommunlista

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar