År 1919 var andelen åkermark av landarealen 13 % i Jönköpings län

Tema för vår adventskalender i år är statistik om jordbruket i Sveriges alla län. För den som vill se aktuell statistik över samtliga län finns en sida med powerpoints som tagits fram inom ramen för arbetet med Livsmedelsstrategin här. Du kan också ladda ner just den regionala statistik som rör Jönköpings län nedan. Är du intresserad av utvecklingen mellan 1866-2007 så finns den också för nedladdning nedan. Alla siffror finns i vår databas.

Här tittar jag på åkermarkens andel av landarealen år 1919 och 2019. Jag har tagit åkerarealen samt landarealen från SCB för respektive år. Jag har lagt ihop de äldre län som ingick i Skåne respektive Västra Götalands län år 1919. Jag har inte tagit hänsyn till några andra förändringar i länsindelningar.

År 1919 var åkerarealen 3,79 miljoner hektar. Under de senaste 100 åren har den minskat med 1,2 miljoner hektar och är nu 2,55 miljoner hektar. I Jönköpings län var andelen åkermark av landarealen 13 % år 1919 att jämföra med 8 % år 2019.

Basfakta Jönköpings län

Det finns 3 200 jordbruksföretag i Jönköping län. Det är ungefär 5 % av det totala antalet företag i landet. Arealen åkermark är 85 700 hektar. Tre hektar av av fyra eller 77 % av åkermarken odlas med vall- och grönfoderväxter. Ungefär 20 % odlas med spannmål. Andelen ekologisk odling är ungefär lika stor i Jönköpings län som i riket.

Betesmarken är 41 500 hektar i Jönköpings län. Det innebär att hela 9 % av Sveriges betesmark finns i Jönköpings län. I jönköpings län finns också 9 % av Sveriges alla kor. 60 % av korna är mjölkkor och 40 % är kor för köttproduktion.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till År 1919 var andelen åkermark av landarealen 13 % i Jönköpings län

  1. Pingback: Mest åkermark i Asien | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s