Arealen av åkerbönor, sötlupiner och andra baljväxter

Idag publicerar vi slutlig statistik över arealen åker- och betesmark år 2020. Du hittar den i vår databas. Det innebär att vi nu publicerat stommen i de uppgifter som ingår i Strukturundersökningen och därmed Lantbruksregistret, nämligen arealer och djur. Proteingrödor har blivit mer och mer intressanta på senare tid och i det här blogginlägget har vi gjort en specialbearbetning för att dela upp baljväxterna litet mer. I vår statistikdatabas har vi delat upp arealen mellan konservärter (numera främst frysta), bruna bönor och övriga ärter och bönor litet mer.

Kok- och foderärter och övriga ärter och bönor. Vi kan inte gruppera efter användningsområde. Det vill säga vi vet inte om de används till foder eller livsmedel. Vi kan däremot gruppera efter olika grödor. De är

  • Kok- och foderärter.
  • Åkerböna
  • Sötlupin
  • Vicker
  • Övriga bönor

De två största grödorna i gruppen är åkerbönor och kok- och foderärter. År 2020 odlades ungefär lika stora arealer av de båda grödorna 20 000 hektar åkerbönor och 22 000 hektar ärter. Arealen åkerbönor har minskat med en tredjedel de senaste två åren jämfört med perioden 2017-2019. Arealen kok- och foderärter har varit mellan 20 000 och 25 000 hektar de senaste fem åren.

Odlingen skiljer sig åt en del i landet. Kok- och foderärter odlas t.ex. mest i Uppsala och Östergötlands län. Åkerbönor odlas främst i Västra Götaland.  Drygt hälften av arealen med sötlupiner fanns i Skåne, medan mer än hälften av arealen Vicker fanns på Gotland. I Kalmar län som ju inkluderar Öland odlades mer än hälften av ”Bönor övriga”.

Sötlupin och speciellt vicker odlas på betydligt mindre arealer. År 2020 odlades ungefär 200 hektar sötlupin och 18 hektar vicker. Det går inte heller att utläsa någon ökning av grödorna de senaste åren.

De grödor vi särredovisar i statistiken är Bruna bönor och konservärter. Statistiken över omfattningen av odlingen av de grödorna visar att arealen bruna bönor varit omkring 700 hektar de senaste åren.

Arealen konservärter minskade däremot år 2017. Dessa ärtor odlas på kontrakt och odlingen i Sverige påverkades när Findus lade ner sin anläggning i Bjuv och därmed inte längre kontrakterade svenska ärtodlare på samma sätt som tidigare. Odlingen av konservärtor sjönk då från 9 200 hektar år 2016 till 2 500 hektar år 2017. Därefter har arealen ökat något för varje år fram till 4 800 hektar år 2020.

Du hittar arealerna för grödorna i tablån nedan.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Arealen av åkerbönor, sötlupiner och andra baljväxter

  1. Georg Andersson skriver:

    Hej!
    Vad jag förstått så är torråret 2018 avgörande för arealen Åkerbönor 2019 då det föll tillbaka kraftigt. Vet ni något om det var främst för att det inte fanns utsäde eller av att man inte ville satsa på att odla åkerbönor åren därpå, eller en kombination av dem?
    Eller någon annan orsak?

  2. Jenny Lundström skriver:

    Vet man vad nedgången i åkerböna mellan 2018 och 2019 beror på?

Lämna en kommentar