60 % av all åkermark i Sverige finns vid företag som är större än 100 hektar. För tio år sedan var andelen 48 %

Idag har vi publicerat statistik över företag och företagande. I det här blogginlägget ska jag studera de allra största företagen, de med mer än 100 hektar. År 2020 fanns 60 % av åkermarken på de 11 % företag som brukade mer än 100 hektar åker. Sedan 2010 har andelen åkerareal i gruppen av företag som brukar mer än 100 hektar ökat med 12 procentenheter och andelen företag med 2 procentenheter.

Diagrammen nedan visar att även om antalet företag och arealen åkermark minskat i alla storleksgrupper med mindre än 100 hektar så är det företagen i gruppen mellan 10 hektar och 100 hektar som minskat mest. De största företagen ökar sin åkerareal, de mellanstora företagen minskar sin åkerareal medan de minsta företagens del av åkermarken är stabil.

12 % av Sveriges åkermark finns vid de 400 största företagen

I den allra största gruppen minskar antalet företag och åkerarealen på företag som brukar mellan 100 och 200 hektar. Övriga storleksgrupper växer. Den grupp som växer allra mest är den största gruppen där företagen brukar mer än 500 hektar. Antalet företag i den gruppen har ökat från 217 till 404 mellan åren 2010 och 2020. Arealen har ökat från 165 tusen hektar till 304 tusen hektar. Notera att andelsdiagrammet nedan endast innehåller företag med mer än 100 hektar.

Var finns företagen med mer än 100 hektar?

År 2020 fanns det 404 företag med mer än 500 hektar. Ungefär tre av tio av företagen 117 stycken fanns i Skåne län. 60 företag med mer än 500 hektar fanns i Västra Götalands län. I Uppsala län, Södermanlands län och Östergötlands län var antalet mellan 30 och 40 företag.

Om jag gör en grupp där jag kan redovisa alla län utan sekretessproblem kan jag se att antalet företag som brukar mer än 300 hektar är flest i Skåne län med 286 företag följt av Västra Götalands län med 286 företag och Östergötlands län med 121 företag. I Blekinge län är antalet företag i denna grupp minst endast 3 företag. Därefter kommer Kronobergs län som också har få företag med mer än 300 hektar, endast 7 stycken.

Antalet företag med mellan 200 och 300 hektar är flest i Skåne län med 273 företag följt av Västra Götalands län med 243 företag och Östergötlands län med 143 företag.

Antalet företag med mellan 100 och 200 hektar är flest i Västra Götalands län med 694 företag följt av Skåne län med 553 företag och Östergötlands län med 347 företag.

Skåne län och Västra Götalands län är stora slättbygds län så det är naturligt att flest stora företag finns i dessa län. I den litet mindre storleksgruppen mellan 100 och 200 hektar.

Vilken typ av jordbruk har företagen med mer än 100 hektar?

Företag inriktade på växtodling är som man kan förvänta vanligast bland företag som har mer än 100 hektar. Husdjursskötsel är dock inte så ovanligt som man kanske kan tro. I gruppen som brukade mer än 500 hektar var 118 företag eller ungefär 30 % specialiserade husdjursföretag, där företag som arbetade med mjölkproduktion var vanligast.

Aktiebolag och andra juridiska personer blir fler när företagsstorleken ökar

Andelen företag som drivs som aktiebolag eller som någon annan juridisk person ökar när företagens storlek ökar. För de företag som drivs som enskilda firmor kan man se om företagaren är en man eller kvinna. Andelen kvinnor som är företagare minskar när företagets storlek ökar.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s