Sverige använder minst antibiotika till djur inom EU

18/11. Eftersom många går in och läser detta blogginlägget har jag byggt på det med uppgifter också för år 2014. 

Antibiotikaförsäljningen till djur år 2014

En jämförelse av figuren för år 2014 och den för år 2013 som jag visade tidigare visar att skillnaderna är små mellan åren 2013 och 2014. I Sverige var mg av aktiv substans per produktionsenhet 12 också 2014, medan genomsnittet för de 29 deltagande länderna ökat något från 149 mg(PKU till 152 mg/PKU. Notera då att ytterligare tre länderna deltar nämligen Kroatien, Rumänien och Schweiz. Diagrammet nedan är hämtat från det senaste faktabladet från SVA.

antibiotika

Antibiotikaförsäljningen till djur år 2013

Statistik över försäljning av antibiotika för djur under år 2013 i 26 europeiska länder redovisades i slutet av förra året av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Statens veterinärmedicinska anstalt har gett ut ett faktablad som sammanfattar rapporten. Diagrammet nedan är hämtat från faktabladet.

Statistiken visar på stora skillnader i användningen av antibiotika mellan länder. Sverige, Norge och Island har den lägsta användningen medan Cypern, Italien och Spanien har den högsta användningen. Skillnaderna i antibiotikaanvändning förklaras till viss del av faktorer som djurpopulationernas sammansättning, vilka typer av antibiotika som framförallt används men också av sjuklighet och hur sjukdom förebyggs.

Av diagrammet nedan framgår att antibiotikaförsäljningen totalt för alla deltagande länder var 149 mg/PKU för 2013. Motsvarande siffra för Sverige var 13 mg/PKU.  Den totala användningen var 8 procent lägre 2013 än 2011 i de 23 länder som haft statistik sedan 2011.

//Ann-Marie Karlsson

antibiotika

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sverige använder minst antibiotika till djur inom EU

  1. Pingback: Användningen av antibiotika inom EU | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s