Mjölkföretagens ekonomi diskuteras ofta. Jag illustrerar här utvecklingen från 1941 till 2016 med ett nedslag i den historiska delen av vår statistikdatabas kombinerat med Jordbruksverkets senaste officiella statistik över mjölkpriser. Priserna uttrycks både i nominellt värde och i 2016 års prisnivå. Det vill säga 0,22 öre per kg 1941 motsvarar 4,64 kr per kg i 2016 års prisnivå. Inflationsjusteringen d.v.s. omräkningen till 2016 års prisnivå är gjord med hjälp av konsumentprisindex. Inflationen var hög under 1970- och 1980-talet, men har de senaste åren varit försumbar. Mjölkpriset avser sedan 1960-talet priset för mjölk med 3,7 procents fetthalt. Jag har tidigare också bloggat om konsumentens pris för mjölk.
Priserna i 2016 års prisnivå som alltså innebär att priserna inflationsjusterats visar att bondens pris för mjölk var relativt konstant fram till början av 1970-talet då priset till bonden ökade mer än inflationen. Därefter har priset sjunkit. Förklaringen till den stora prissänkningen runt 1990 är den ändrade jordbrukspolitiken som innebar att priserna anpassades till marknadens villkor medan stöd till jordbruket istället började utgå som direktstöd som inte syns i avräkningspriserna. De senaste åren har priserna fluktuerat mera som en följd av detta.
//Ann-Marie Karlsson
Pingback: Mjölkpris till bonden 1941-2011 | Jordbruket i siffror
Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror