Produktion, konsumtion, import och export av nötkött åren 1960-2017

I diagrammet nedan visar jag utvecklingen av produktion och konsumtion av nötkött.

  • Mellan 1960 och 1995 följer produktionen i stort konsumtionen, vilket är i linje med den jordbrukspolitik som fördes. Produktionen var större än konsumtionen under en period på 1960-talet och en period på 1980-talet. Under dessa perioder exporterades kött inom ramen för den jordbrukspolitik som då fördes.
  • EU-inträdet 1995 innebar möjligheter till fri handel inom EU. Efter EU-inträdet har konsumtionen överstigit produktionen och importen har ökat. Svensk marknadsandel (självförsörjningsgrad) är 53 %.
  • Importen har ökat betydligt mer än än exporten. De länder vi importerar nötkött från är framförallt Irland, Nederländerna, Tyskland och Polen.
  • Sedan mitten av 1980-talet har den svenska produktionen minskat medan konsumtionen har ökat. Det allra senaste året minskade dock konsumtionen och importen något.

nötkött

Prisutvecklingen för nötkött

I diagrammet nedan visar jag den svenska prisutvecklingen för nöt. Sett över hela perioden sedan 1995 har konsument- och avräkningspriserna följt varandra relativt väl, även om upp- och nedgångarna varit något större för jordbrukaren och konsumenten. Inflationen mätt i KPI ökade från 80 till 100 under perioden. Det är ungefär samma prisutveckling som den för nötkött vilket innebär att i jämförelse med andra varor var nötkött lika dyrt år 1995 som år 2017.

//Ann-Marie Karlsson

nötkött1

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s