I diagrammet nedan visar jag utvecklingen av produktion och konsumtion av nötkött.
- Mellan 1960 och 1995 följer produktionen i stort konsumtionen, vilket är i linje med den jordbrukspolitik som fördes. Produktionen var större än konsumtionen under en period på 1960-talet och en period på 1980-talet. Under dessa perioder exporterades kött inom ramen för den jordbrukspolitik som då fördes.
- EU-inträdet 1995 innebar möjligheter till fri handel inom EU. Efter EU-inträdet har konsumtionen överstigit produktionen och importen har ökat. Svensk marknadsandel (självförsörjningsgrad) är 53 %.
- Importen har ökat betydligt mer än än exporten. De länder vi importerar nötkött från är framförallt Irland, Nederländerna, Tyskland och Polen.
- Sedan mitten av 1980-talet har den svenska produktionen minskat medan konsumtionen har ökat. Det allra senaste året minskade dock konsumtionen och importen något.
Prisutvecklingen för nötkött
I diagrammet nedan visar jag den svenska prisutvecklingen för nöt. Sett över hela perioden sedan 1995 har konsument- och avräkningspriserna följt varandra relativt väl, även om upp- och nedgångarna varit något större för jordbrukaren och konsumenten. Inflationen mätt i KPI ökade från 80 till 100 under perioden. Det är ungefär samma prisutveckling som den för nötkött vilket innebär att i jämförelse med andra varor var nötkött lika dyrt år 1995 som år 2017.
//Ann-Marie Karlsson