Idag publicerar vi statistik över ekologisk animalieproduktion för år 2017. Här skriver jag om ägg och mjölk, men i det statistiska meddelandet finns också statistik om kött.
Invägningen av ekologiska ägg minskar
Statistiken visar att partihandelns invägning av ekologiska ägg var 20 400 ton år 2017. År 2016 var mängden 21 300. Det är en minskning med 5 % mellan åren 2016 och 2017.
Omfattningen av den ekologiska produktionen kan också redovisas som en andel av den totala produktionen. Statistiken visar att även andelen invägda ekologiska ägg i förhållande till den totala invägningen av ägg minskade något 2017 och uppgick till 17 %. Sett ur ett längre perspektiv har dock invägningen av ekologiska ägg ökat kraftigt. Sedan 2010 har partihandelns invägning ökat med 90 %.
Ökad invägning av ekologisk mjölk
Under 2017 ökade antalet ekologiskt hållna mjölkkor. Detta avspeglar sig även i invägningen av mjölk som ökade med 44 300 ton från 369 200 ton till 414 200 ton mellan åren 2016 och 2017. Det innebär en ökning med 12 % under 2017.
Så här används den ekologiska mjölk som mjölkföretagen levererar
Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk minskade med 3 % under 2017 jämfört med 2016 och uppgick till 140 000 ton. Det innebär att drygt 18 % av den producerade konsumtionsmjölken var ekologisk.
Produktionen av syrade ekologiska produkter minskade med 5 %. Totalt producerades 26 000 ton syrade ekologiska mjölkprodukter 2017 vilket motsvarar 11 % av den totala produktionen av syrade produkter.
Produktionen av ekologisk grädde och ost stod för betydligt lägre andelar av den totala produktionen, 5 % respektive 2 %. Produktionen av ekologisk grädde minskade med drygt 4 % under 2017 och uppgick till 5 300 ton medan produktionen av ekologisk ost ökade med knappt 36 % och upp-gick till närmare 1 700 ton.
Mjölkföretagen levererar en större andel ekologisk mjölk till mejerierna år 2017 jämfört med år 2016
Andelen invägd ekologisk mjölk ökade stadigt fram till 2012. Mellan åren 2013 och 2015 låg andelen på en stabil nivå för att sedan öka igen 2016 och 2017. 2017 var knappt 15 % av den totala mängden invägd mjölk i Sverige ekologisk.
Priser för ekologiska ägg och ekologisk mjölk
Jordbruksverket tar också fram priser för såväl ekologiska som konventionell produktion av ägg och mjölk. Prisstatistiken finns i Jordbruksverkets statistikdatabas och visar att priset för ekologisk mjölk var nästan en krona högre per kilo för ekologisk mjölk jämfört med konventionell mjölk år 2017. Motsvarande prisskillnad för ägg var drygt 10 kr per kilo.
//Ann-Marie Karlsson
Pingback: Mest ekologiskt nötkött | Jordbruket i siffror
Pingback: Ökad invägning av ekologisk mjölk – Mejeritekniskt Forum