Kombinationsverksamhetens ekonomiska betydelse för jordbruksföretagen

Igår bloggade jag om antalet företag som bedrev kombinationsverksamhet. Idag så tittar vi på vilken ekonomisk betydelse kombinationsverksamheten har i förhållande till jordbruksverksamheten.

  • För ungefär 15 % av samtliga jordbruksföretag utgjorde kombinationsverksamheten mellan 11-50 % av omsättningen.
  • För 14 % av samtliga jordbruksföretag utgjorde kombinationsverksamheten mer än hälften av företagets ekonomiska omsättning år 2020.
  • För 71 % av samtliga jordbruksföretag utgjorde omsättningen från kombinationsverksamhet som mest 10 % av omsättningen. Av dem har litet mer än 30 000 företag ingen kombiantionsverksamhet och därmed heller inga intäkter från den.

En studie av utvecklingen sedan år 2010 visar att antalet företag där kombinationsverksamheten bidrar med 11-50 % av omsättningen är lika stor år 2020 som år 2010. Antalet företag där kombinationsverksamheten bidrar med mellan 0-10 % har minskat från 56 000 företag till 43 000 43 000 företag. Samtidigt har antalet företag där kombinationsverksamheten bidrar med mer än halva omsättningen ökat från 6 000 -till 8 000 företag.

Det totala antalet företag har dock minskat vilket innebär att andelen företag där kombinationsverksamheten står för mer än 11 % av verksamheten har ökat från 21 % till 29 %.

I tabellen ovan finns en rad företag som inte bedriver någon kombinationsverksamhet alls. I tabellen nedan studerar jag därför enbart de 24 900 företag som bedrev kombinationsverksamhet år 2020.

  • För 44 % av företagen med kombinationsverksamhet utgjorde kombinationsverksamheten som mest 10 % av intäkterna i företaget
  • För 30% av företagen med kombinationsverksamhet utgjorde kombinationsverksamheten mellan 11 % och 40 % av intäkterna i företaget.
  • För 26% av företagen med kombinationsverksamhet utgjorde kombinationsverksamheten som mer än hälften av intäkterna i företaget

En studie av betydelsen för omsättningen av olika typer av verksamhet visar att för de företag som har Produktion av förnybar energi utgör kombinationsverksamheten 10 % eller mindre för mer än hälften av företagen. Utbildning och omvårdnad är den typ av kombinationsverksamhet som har störst betydelse för jordbrukets resultat.

Du kan läsa mer i vår rapport om kombinationsverksamhet här.

//Ann-Marie Karlsson

Andel kombinationsverksamhet av omsättningen

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s