År 2020 hade 45 % av företagarna vid jordbruk som bedrevs som enskild firma en huvudsyssla utanför företaget

Dekorbild

Under helgen har jag bloggat om antalet företag som bedriver kombinationsverksamhet och vilken betydelse dessa intäkter har för jordbruksföretagets intäkter. Idag tänker jag fortsätta med antalet jordbrukare som har annan inkomstbringande verksamhet än sådan där jordbrukets resurser används. Det innebär oftast inkomst av tjänst.

För företagare, make/maka/sambo och familjemedlemmar i enskilda företag undersöks även sysselsättning utanför jordbruket. År 2020 hade 57 % av dessa en sysselsättning utanför jordbruket, jämfört med 66 % år 2016. Drygt 43 % av företagarna, make/maka/sambo och familjemedlemmar hade den sysselsättningen som sin huvudsyssla. Motsvarande andel för 2016 var 53 %.

Närmare 79 % av de personer som angett att de har en sysselsättning, antingen som huvudsyssla eller bisyssla, utanför jordbruket 2020 hade den sysselsättningen som sin huvudsyssla.

  • Bland företagarna hade 45 % en huvudsyssla och 18 % en bisyssla utanför jordbruket år 2020.
  • Av maka/make/sambo till företagaren hade 43 % en huvudsyssla utanför jordbruket. Andelen partners med en bisyssla utanför jordbruket var 6 % år 2020.
  • Andelen familjemedlemmar som hade en huvudsyssla utanför jordbruket år 2020 var 47 %. Andelen familjemedlemmar som hade en bisyssla utanför jordbruket 2020 var 9 %.

// Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s