Minskad ekologisk skörd av spannmål år 2021

Idag har vi publicerat en statistikrapport om skördarna för ekologisk och konventionell odling. Den är fullmatad med uppgifter om hektarskördar och totalskördar för de grödor vi odlar. I det här blogginlägget kommer jag att koncentrera mig på skördarna av spannmål godkänd för försäljning med ekologisk märkning.

Den ekologiska spannmålsskörden minskade med 26 %

Spannmålsskörd godkänd för försäljning med ekologisk märkning 2017-2021, tusen ton

Ihållande regn under vår och höst samt torrt väder under sommarens tillväxtperiod minskade skördenivåerna förra året. Det innebär att skördarna blev lägre.

Den ekologiska spannmålsskörden godkänd för försäljning med ekologisk märkning blev under 2021 310 200 ton, och motsvarar 6,2 % av den totala spannmålsskörden. Motsvarande spannmålsskörd var 421 200 ton år 2020. Det innebär att 2021 års skörd är 26 % mindre än under 2020 och 5 % mindre än femårsgenomsnittet, där missväxtåret 2018 är ett av de fem åren.

I diagrammet nedan visas uppgifter för olika spannmålsgrödor avseende ekologiska totalskördar godkända för försäljning med ekologisk märkning åren 1917-2021. Höstvete gav störst totalskörd bland spannmålsgrödorna när det gäller kvantiteter godkända för försäljning med ekologisk märkning. Skörden per hektar av det ekomärkningsgodkända höstvetet var på riksnivå 3 920 kilo per hektar, vilket är 43 % lägre än skördeutfallet för konventionellt odlat höstvete.

Vid rangordning av spannmålsgrödornas totalskördar efter andelen av den totala skörden av respektive gröda blir turordningen som följer: blandsäd, vårrågvete, havre, vårvete, höstrågvete, råg, vårkorn, höstvete och höstkorn.

De totala arealerna med spannmål som var godkända för produktion av grödor som kan säljas med ekologisk märkning minskade med 4 % jämfört med föregående års rekordstora areal.

En tredjedel av blandsäden odlas som spannmål. Den totala skörden av blandsäd är dock liten vilket förklarar att endast 10 tusen ton skördas.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s