Kaffekonsumtionen

SvD skriver idag om kaffekonsumtionen och hur marknaden för kaffekedjorna växer. I boken Jordbruket i siffror 1866-2007, i vår rapport om konsumtionen i Sverige samt i våra databaser redovisar vi konsumtionen av kaffe per person.

Kaffekonsumtionen var runt 1,6 kg rostat kaffe per person och år 1866 för att stiga till runt 5 kg per person och år strax före första världskriget. Kaffekonsumtionen steg snabbt efter första världskriget och var hög under mellankrigstiden, då den låg runt 6 kg per person och år. Under både första och andra världskriget ransonerades kaffe. Under det första världskriget fanns ett ransoneringssystem mellan åren 1916-1919 och under det andra världskriget från och med mars 1940. Ransoneringen upphörde i oktober 1945 för att återigen införas i mars 1947. Ransoneringen upphörde under augusti 1951. Kaffe var alltså inte ransonerat under år 1946. Återhämtningen efter andra världskriget var långsammare och det tog ända till mitten av 1950-talet innan nivån motsvarade den före kriget.

Kaffekonsumtionen ökade därefter och kulminerade runt 11 kg per person och år 1976. Följande år sjönk konsumtionen åter till 8 kg per person och år. Den dramatiska nedgången 1977 kan förklaras av kraftigt minskade skördar med betydande prishöjningar på kaffe som följd. Därefter har kaffekonsumtionen i stort sett varit konstant och pendlat runt 8 kg per person och år. I den senaste rapporten om konsumtionen i Sverige 2010 redovisas dock 8,9 kg kaffe och 0,3 kg kaffe- och teextrakt (t.ex. snabbkaffe) per person och år. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kaffekonsumtionen

  1. Calle Åkerstedt skriver:

    Lite otydligt vad du menar med kaffekonsumtion. Gissar att det avser rostat kaffe, vartill ska läggas snabbkaffe, som ökat väsentligt de senaste åren.
    MVH
    Calle Åkerstedt

    • Ja diagrammet visar rostat kaffe. Snabbkaffe ingår i kaffe och te-extrakt och var 0,3 kg. Det vi använder är import och exportsiffror alltså KN-nummer 2101.11, 2101.12, 2101.20, 2101.30. I det fall kaffeextraktet tillverkas i Sverige med bönor som då importerats redovisas detta under rubriken kaffe rostat. Orostat kaffe räknar vi om till rostat för jämförbarhetens skull //Ann-Marie Karlsson

  2. Pingback: Priset för 1 kg kaffe 1956-2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s