Ekologisk mjölkproduktion – var finns den och hur stora är besättningarna?

Den 25 juni publicerar vi statistik över antalet djur inom ekologisk produktion 2014. Till dess lyfter vi fram lite fakta om den ekologiska mjölkproduktionen från tidigare år. Var finns de ekologiska mjölkkorna? Hur stora är besättningarna? Hur ser avkastningen i mjölkproduktionen ut?

Regional fördelning

I figuren nedan redovisas antalet mjölkkor som är omställda till ekologisk produktion 2013 per län. Figuren visar att Västra Götaland är det län som har flest ekologiska mjölkkor. 2013 uppgick det totala antalet ekologiska mjölkkor till 48 200 i Sverige. 13 100 av dessa fanns i Västra Götalands län.

Figur 1 antal ekomjölkkor

Hur stor andel av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige finns i respektive län och hur förhåller sig detta gentemot länens andelar av det totala antalet mjölkkor i Sverige? Genom en sådan jämförelse kan vi se om några län sticker ut vad gäller ekologisk produktion. I figuren nedan kan vi se att i Västra Götaland finns 27 procent av antalet ekologiska mjölkkor i Sverige 2013 samtidigt som länet står för 17 procent av det totala antalet mjölkkor i Sverige. I till exempel Kalmar län är förhållandet omvänt. Kalmar län har 4 procent av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige samtidigt som länet står för 12 procent av det totala antalet mjölkkor i Sverige.

Figur 2 andelar län

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I figuren nedan görs samma jämförelse som i figuren ovan fast fördelad efter produktionsområde. I Götalands skogsbygder finns antalsmässigt flest ekologiska mjölkkor och produktionsområdet står för 26 procent av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige. Figuren visar dock att Götalands skogsbygders andel av det totala antalet ekologiska mjölkkor i Sverige är lägre än produktionsområdets andel av det totala antalet mjölkkor i Sverige. I till exempel Götalands norra slättbygder är förhållandet omvänt.

Vi kan också konstatera att mer än två tredjedelar av Sveriges ekologiska mjölkkor finns i de tre produktionsområdena Götalands norra slättbygder, Svealands slättbygder och Götalands skogsbygder.

Figur 3 andelar produktionsområde

Besättningsstorlek

I figuren nedan visas utvecklingen av den genomsnittliga besättningsstorleken för mjölkkor totalt samt för de ekologiska mjölkkobesättningarna. År 2013 hade en genomsnittlig ekologisk mjölkkobesättning 82 mjölkkor. Motsvarande siffra för samtliga mjölkkobesättningar var 74 kor. De ekologiska mjölkkobesättningarna hade alltså i genomsnitt 11 procent fler mjölkkor än den genomsnittliga besättningen i Sverige.

Figur 4 besättningsstorlek

 

 

 

 

 

 

Produktion av mjölk per ko och år

Genom att dela invägningen av mjölk med antalet mjölkkor får man en genomsnittlig produktion av mjölk per ko och år. I figuren nedan kan vi se att den genomsnittliga produktionen per ko och år för avsalu är något lägre inom den ekologiska produktionen. Skillnaden har dock minskat sedan 2009.

Figur 5 invägning

 

 

 

 

 

 

 

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Husdjur. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ekologisk mjölkproduktion – var finns den och hur stora är besättningarna?

  1. Eva Alskog skriver:

    Undrar bara om det i redovisningen av produktion mjölk per ko och år har tagits hänsyn till att en del av de ekologiska kornas mjölk inte kommer till invägning eftersom deras kalvar ska födas upp på mjölk i minst 12 veckor?

  2. Pingback: Ekologisk mjölkproduktion – JV-statistik | Mejeritekniskt Forum

  3. Hej Eva,
    Ja du har rätt det vi har med är det som går till mejeri. Den mjölk som kalvarna får är alltså inte med. Jag lade till för avsalu i blogginlägget för att förtydliga. //Ulf Svensson

    • Eva Alskog skriver:

      Ok, men då är nog den verkliga skillnaden i ”produktion per ko och år” i de olika systemen mindre än den ni redovisar här. Då gissar jag att det är en del av de konventionella mjölkproducenterna som ger sina kalvar mjölkersättning istället för mjölk. Den informationen kanske också ska med som ett förtydligande?

Lämna en kommentar