Antalet ekologiska djur ökar

Idag publicerar ett statistiskt meddelande om antalet ekologiska djur år 2015. I medelandet finns också mer information om t.ex. besättningsstorlek och antal företag. Antalet ekologiska mjölkkor uppgick 2015 till 47 700 eller 14 % av det totala antalet mjölkkor. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet ekologiska mjölkkor något. År 2015 uppgick antalet ekologiska kor för uppfödning av kalvar till 64 400 eller 35 % av det totala antalet kor för detta ändamål i Sverige. Detta var en marginell ökning jämfört med 2014.

Störst andel ekologiska mjölkkor i Västmanlands län

Både vad gäller antal mjölkkor och antal kor för uppfödning av kalvar hade Västra Götaland i särklass flest omställda djur. Sett till andelen omställda djur blir dock bilden lite annorlunda.

Störst andel ekologiska mjölkkor fanns i Västmanlands, Uppsala och Örebro län där nästan en tredjedel av mjölkkorna var omställda till ekologisk produktion. Kalmar och Hallands län är exempel på län med liten andel omställda mjölkkor. Störst andel ekologiska kor för uppfödning av kalvar fanns 2015 i Jämtlands och Värmlands län, men ett flertal län hade höga andelar. Blekinge och Skåne är de län som hade lägst andelar.

Störst andel ekologiska får och lamm i Östergötlands län

Antalet ekologiska tackor och baggar har ökat med 46 % sedan 2010 och 2015 uppgick antalet till 58 300. Mellan 2014 och 2015 ökade antalet med knappt 1 %. Flest omstälda tackor och baggar fanns i Västra Götalands län följt av Gotlands län. Andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands län med 28 %. Även i Gotlands, Gävleborgs och Västernorrlands län låg andelarna över 25 %.

//Ann-Marie Karlsson

ekologisk produktion

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s