Färskpotatis kokad med dill, tillsammans med sill, gräddfil och gräslök hör midsommar till. Jag började förstås fundera på om vi har någon statistik som belyser dessa festliga matvaror.
Odling av potatis, dill och gräslök i våra hemträdgårdar och på våra kolonilotter
År 2014 publicerade vi en studie över fritidsodlingen av grönsaker, bär och frukt. Den visar hur mycket vi odlade i våra trädgårdar och på våra kolonilotter år 2012. Av 4,1 miljoner hushåll totalt skördade:
- 310 000 hushåll dill. Odlingen omfattade 4,7 miljoner plantor. Av dillen användes ungefär tre fjärdedelar färsk (kanske till midsommar) och en fjärdedel frystes.
- 640 000 hushåll gräslök. Hushållen odlade motsvarande 1,7 miljoner löpmeter gräslök. Det mesta knappt 90 % åts färskt medan 10 % frystes in.
- 430 000 hushåll potatis. De skördade 11 tusen ton potatis alltså litet drygt 1 kilo potatis per person om man slår ut det på hela befolkningen.
Det är alltså ungefär dubbelt så många hushåll som skördar egenodlad gräslök som de som skördar egenodlad dill.
Kommersiell odling av dill
År 1994 odlades 194 hektar dill på friland av 138 trädgårdsföretag. Totalt producerad de 955 ton dill. Det finns inga uppgifter om odling av gräslök på friland.
Konsumtion av gräddfil och sillkonserver
När det gäller konsumtionen särredovisas inte dill och gräslök. Däremot finns uppgifter om direktkonsumtionen av gräddfil och matyoghurt samt sill konserver. Av statistiken framgår att konsumtionen av gräddfil matyoghurt ha minskat något de senaste åren medan konsumtionen av sillkonserver har ökat.
Hur mycket vi äter vid en viss årstid vet vi inte utifrån den statistik vi publicerar.
//Ann-Marie Karlsson