Jordbruksverket tar fram försörjningsbalanser för bl.a. kött och ägg. Den procentandel som presenteras i diagrammet nedan visar produktion dividerat med konsumtion. Procentandelen avser kvantiteter. Konsumtionen beräknas precis som i konsumtionsberäkningarna som produkion+import-export.
Diagrammet visar att vi producerar mindre än vi konsumerar av kött och ägg. Ägg är den vara där skillnaden är minst. Produktionen är 93 % av konsumtionen. För får- och lammkött är skillnaden störst där producerar vi 34 % av konsumtionen.
För den som vill gå vidare och titta på enskilda köttslag har jag tidigare skrivit blogginlägg om import och export, produktion av nötkött, fågelkött, får- och lamm-kött, ägg, och griskött.
//Ann-Marie Karlsson
Pingback: Vi gillar hellre än vi betalar | Se landet
Pingback: Fascinerande fakta om grisföretag och grisar 1960-2013 | Jordbruket i siffror