Priset för 1 kg djupfryst kyckling 1961-2012

aJag har använt en tabell om priser på livsmedel i statistisk årsbok för att titta på prisutvecklingen av några olika livsmedel i sommar.

Jag började med blodpudding, men har också jämfört priserna för falukorv och fläskfilé, nötstek och apelsiner. Nu har turen kommit till fågelkött. I diagrammet till vänster redovisar jag priset för 1 kg fryst kyckling sedan 1961. Som ni kan se av diagrammet så sjönk priserna rätt rejält under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

I en statistikrapport om livsmedelskonsumtion, använde vi SCB-statistik för att titta på prisutvecklingen för kött mellan1980 och 2006. Prisutvecklingen för köttgrupperna jämförs med KPI totalt dvs. inflationen och KPI för lvismedel dvs. hur prisutvecklingen på livsmedel generellt varit.

Diagrammet nedan innehåller den indexerade utvecklingen och visar att fågelkött är det kött där priset sjunkit mest jämfört med de andra köttgrupperna. Men prissänkningarna har medfört att även nötkött och griskött har blivit betydligt billigare relativt andra köttlivsmedel trots att priserna för dessa produkter har stigit från slutet av 1990-talet fram till år 2006. Priserna för både nötkött och griskött låg år 2006 på en nivå motsvarar prisnivåerna i slutet på 1980-talet.

Charkuterivaror och köttkonserver hade ungefär samma prisutveckling som gris- och nötkött fram till slutet av 1980-talet. Därefter steg priserna för charkuterivaror och köttkonserver kraftigt. I början av 1990-talet sjönk priserna för dessa produkter och från slutet av 1990-talet till början av 2000-talet låg prisutvecklingen i nivå med inflationen för att åren därefter ligga något lägre.

 kpi kött

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion, Priser och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Priset för 1 kg djupfryst kyckling 1961-2012

  1. Pingback: 10 i topp mest klickade inlägg plats 2: Konsumentpris för mjölk | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Är kött billigare idag jämfört med år 1990? | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s