Tema EU: Danmark

Det har blivit dags för vårt första nordiska grannland på denna vår europeiska jordbruksstatistiska turné. Vi vänder blickarna mot sydväst, över Öresund, och hamnar i Danmark. Följande jämförelsetal gäller för danskarna men de har ju en förmåga att uttrycka dem på sitt egna speciella räknesätt. Vi kan ju bland annat se att de hade ”tres” tusen hästar på jordbruksföretag i landet år 2010.

Användningen av den danska jordbruksarealen är förhållandevis lik vår egen. En hel del faktorer visar dock på storskaligheten i det danska jordbruket. För det första är jordbruksföretagen större, framförallt vad gäller den ekonomiska storleken, men även snittarealen. Av den totala arealen som innehas av de danska jordbruksföretagen är en klar majoritet åkermark, 82 %. I Sverige är motsvarande siffra 37 %, vilket har sin anledning i skogsägandet inom jordbrukssektorn och den i övrigt skiljande landskapsbilden. Fler tecken på den danska storskaligheten är den mer utpräglade inriktningen mot spannmålsodling och det extremt höga antalet husdjursenheter.

Ser man till den totala animalie- och vegetabilieproduktionen är det uppenbart att det danska jordbruket är väldigt effektivt. Den genomsnittliga mjölkavkastningen är högre och spannmålsskörden är större per hektar, vilket ju givetvis är ett resultat av de bördiga jordarna.

Just antalet husdjursenheter för osökt in tankarna på den stora danska grisnäringen. Den har varit en het potatis i medierna efter olika avslöjanden och artiklar i SvD, DN, Aftonbladet, m.fl. Jämför man den svenska och danska grisnäringen kan man få en lite bättre bild av varför den danska fläskfilén kan vara så billig till nyårsmiddagen. År 2010 räknades antalet svin i Danmark till över 13 miljoner, Detta får de flesta länder i Europa att blekna i jämförelse, särskilt med tanke på landets begränsade storlek (Grönland icke medräknat). År 2010 producerades 1 668 000 ton griskött i Danmark, detta kan jämföras dels med Sveriges totalproduktion på 263 000 ton, men även med den totala svenska konsumtionen av griskött på ben, som år 2011 låg på 351 700 ton. Danskarna är den största exportören till Sverige med 39 %, tätt följda av tyskarna som står för 38 %. Om du vill grisa ned dig mer i statistik av den här typen, finns det gott om den på Jordbruksverkets hemsida eller i Eurostats databaser. // Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion, Region: EU och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Danmark

  1. Pingback: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Lämna en kommentar