4/11 2019. Något färskare siffror finns här
Statistik om köttkonsumtion är viktig och intressant, men det är också ett svårt område med många olika definitioner och begrepp. I det här blogginlägget tittar jag på statistik om kött-konsumtion per person från FAO. Definitionen motsvarar den vi använder för totalkonsumtion i Sverige. Jag har använt ett treårsgenomsnitt för de tre senaste år som finns tillgängliga.
Siffrorna visar att det land där köttkonsumtionen är högst per person är USA, följt av Australien, Nya zeeland och Luxemburg. Sverige kommer på 37 plats. Det är också intressant att titta på hur konsumtionen är sammansatt. I USA kommer hela 33 % från nötkött, medan motsvarande siffra i Spanien är 14 % och i Kuwait bara 3 %. På Nya Zeeland däremot svarar konsumtionen av får- och getkött för hela 20 % av konsumtionen. (Senast jag kollade fanns det fler får än människor på Nya Zeeland, så det kanske inte är så oväntat.) Jag tittade också på köttkonsumtionen i några regioner i världen och jämförde med siffran för Sverige. Statistiken visar att vi, i Sverige, äter litet mindre kött än genomsnittet i EU men litet mer än man i genomsnitt gör i Europa. Nord-amerika är den region där köttkonsumtionen är högst. I Afrika är konsumtionen av kött lägst per person.
Den del av kött-konsumtionen som kommer från nötkött är något högre i Sverige än i EU och Europa men något lägre än i Nordamerika och Ocenaien.
Men vad är nu detta, 80 kilo per person i Sverige! Borde det inte vara ca 85? Jo teoretiskt borde det det. FAO beräknar principiellt konsumtionen på samma sätt som vi i Sverige beräknar totalkonsumtion. Det vill säga genom att ta import + produktion – export. Den produktion som finns kvar fördelar de sedan på olika användning t.ex. människomat, djurfoder och industriändamål. Det som används till mat divideras till slut med befolkningen i landet. Anledningen till skillnaden är att man under beräkningarna i smådetaljer gör litet olika bedömningar om t.ex. vad som är kött, vad går till djurfoder, hur hanteras svinn, hur klassas olika varor i import och exportstatistiken. FAO försöker dock göra på samma sätt för alla länder och FAO-statistiken ger en spännande bild över hur konsumtionen skiljer sig åt i världen. //Ann-Marie Karlsson
Om du vill göra egna tabeller och jämförelser klicka på länken FAOs-statistiksida till höger, välj foodsupply i den blå menyn och därefter Livestock… i den gröna menyn.
Pingback: Så här stor var direktkonsumtion av kött och charkprodukter åren 1980-2010 | Jordbruket i siffror
Pingback: Karta över totalkonsumtion av kött per person i världen | Jordbruket i siffror
Pingback: ”We live, at this moment, immersed in shame” | MAGDA RASMUSSON
Pingback: 10 i topp mest klickade inlägg: Plats 3 Köttkonsumtionen i världen | Jordbruket i siffror
Pingback: 10 i topp mest lästa inlägg år 2014 | Jordbruket i siffror
Pingback: Rädda världen – hata kossor! | iniskogen
Pingback: Eat less meat – The global rescuers
Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror