8 % av Sveriges landareal är jordbruksmark

SCB har just gett ut en rapport om markanvändningen i Sverige år 2010. Den visar att den totala landarealen i Sverige var 41 miljoner hektar. Rapporten visar också att 8 % av Sveriges landareal bestod av jordbruksmark (åkermark och betesmark) år 2010. De regionala skillnaderna är stora. De län som hade störst andel jordbruksmark var  Skåne län (46 %), följt av Gotlands län (34 %) och Södermanlands län (24 %)  De län där andelen jordbruksmark var lägst var Norrbottens än där andelen jordbruksmark var mindre än 0,5 % följt av Västerbottens län och Jämtlands län med 1 % vardera.

Andelen skog visar också stora regionala skillnader där andelen skog av den totala landarealen var 37 % i Skåne län medan den nästan var 90 % i Västernorrlands- och Gävleborgs län. Andelen bebyggt mark är som man kanske kan förvänta sig störst i storstadslänen.

//Ann-Marie Karlsson

markanvändning

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s