Utvecklingen av vår konsumtion av rött kött och charkprodukter sedan år 1960

älgköttLivsmedelsverket har gett ut nya kostråd, som innebär att vi bör äta mindre än 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka. Många tidningar t.ex. SvD och DN skriver förstås om nyheten. Mängden avser tillagat kött. Av rapporten framgår att kvinnor mellan 18 och 80 år äter 480 gram per vecka och män mellan 18 och 80 år äter 800 gram per vecka.  Tittar man på genomsnittet per person i Riksmaten 2010 skulle siffran bli runt 620 gr per person och vecka. Jag har fått frågan vad kan våra konsumtionsberäkningar säga om utvecklingen? Har vi någonsin ätit i förhållande till rekommendationen?

Våra konsumtionsberäkningar utgår från en per capita konsumtion dvs. den totala konsumtionen dividerat med hela befolkningen (även spädbarn). Det innebär att siffrorna inte visar något om fördelningen mellan olika grupper i samhället. Våra direktkonsumtionssiffror visar inte heller vikten för tillagat kött och charkprodukter utan vikten i den form vi bär hem den i matkassen.

Konsumtionen av charkprodukter lika stor nu som på 1960-talet

Vi har indexerat våra siffror för direktkonsumtionen av rött kött och charkprodukter med år 2010 (dvs. Riksmatens år) som utgångspunkt. Siffrorna visar att vår konsumtion av charkprodukter varit relativt konstant medan direktkonsumtionen av rött kött ökat.

Skulle vi äta enligt kostråden borde direktkonsumtionen vara som mest 80 % av den mängd den var år 2010 givet att svinn i hushållet och demografi varit likartad. Det indikerar att vi i genomsnitt varit nära de rekommenderade nivåerna under 1960-talet och slutet 1980-talet. Samtidigt är ju genomsnittet inte intressant eftersom olika grupper äter olika mycket kött och det är varje enskild persons konsumtion som är intressant.

chark

 Direktkonsumtion av rött kött och charkprodukter

I diagrammet nedan redovisas direktkonsumtionen av rött kött och charkprodukter i kilo per person och år. Observera att mängden förenklat uttryckt är den vi bär hem från affären och alltså inte tillagad vikt. Diagrammet ger dock en god bild av proportionerna mellan olika typer av rött kött och charkprodukter.

//Ann-Marie Karlsson

rö

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Konsumtion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s