Arealen åkermark minskar stadigt

Arealen åkermark var 2 586 000 hektar i Sverige år 2015. Det är en minskning med 10 000 hektar jämfört med år 2014. 10 000 hektar låter ju inte så mycket men åkermarken minskar stadigt år efter år. Jämför jag den senaste 5-årsperioden har åkerarealen minskat med 47 800 hektar eller 1,8 %. I vår historiska databas finns siffror för den senaste 50-årsperioden. Jämför jag arealen åkermark mellan 1966 och 2015 så har arealen minskat med 472 400 hektar eller med 15 %.

Åkerarealens utveckling efter län den senaste 5-årsperioden

Under den senaste 5-årsperioden har åkermarken i procent minskat mest i Norrbottens län med 6 % följt av Värmlands län med 4 %. Det finns dock inte så mycket åkermark i dessa län och studerar jag istället minskningen i hektar så har åkermarken minskat mest i Västra Götalands län med 8 000 hektar följt av Skåne län med 4 700 hektar. Gotland är det enda län där arealen åkermark inte minskar.

åkwe län

Andelen åkermark hos företag över 100 hektar ökar

Antalet jordbruksföretag i Sverige blir färre och större. Det innebär att om jag jämför år 2010 med år 2015 så har arealen åkermark i företag med mer än 100 hektar ökat. I alla övriga företagsstorlekar med en åkermark med mer än 2 hektar har arealen åker minskat.

De senaste 50 åren har arealen åkermarken minskar mest i Götalands skogsbygder

Diagrammet nedan visar hur åkermarken förändrats efter produktionsområde de senaste 50 åren.  Hur mycket åkermarken minskat anges inom parantes till höger.

åker prod

Nedan finns en karta som visar var i Sverige de olika produktionsområden jag pratar om är belägna. Sveriges bästa åkermark finns i Skåne och Halland i Svealands slättbygder. Här har prodåkerarealen minskat med 96 500 hektar eller 14 procent de senaste 50 åren. De senaste fem åren har arealen minskat med 9 200 hektar.

I östra Sverige i Götalands södra slättbygder har arealen de senaste 50 åren minskat med 31 700 hektar (9%) och i Götalands norra slättbygder är minskningen under samma period 18 500 hektar (4 %).

Under den senaste 50-årsperioden har arealen åkermark minskat mest i Götalands skogsbygder med 145 000 hektar.  Det motsvarar en minskning med knappt en fjärdedel av åkerarealen.

Procentuellt sett har åkerarealen minskat mest i Norrland under den senaste 50-årsperioden. I övre Norrland har den minskat med 62 900 hektar ( 37 % )och i nedre Norrland med 48 800 hektar (25 %)

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arealen åkermark minskar stadigt

  1. Sandra skriver:

    Hej,
    Jag skriver ex-jobb inom digitalisering av jordbruket och skulle behöva statistik på åkermarkens utveckling. Skulle behöva data som presenteras i figuren ovan så jag kan göra en egen figur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s