Små förändringar i arrendepriserna mellan åren 2017 och 2018

I dagarna publicerade vi officiell statistik om arrendepriser för jordbruksmark, åkermark och betesmark för åren 2017 och 2018. Du kan läsa mer i vårt statistiska meddelande eller hitta priserna under rubriken priser i vår statistiska databas.

Genomsnittspriset för att arrendera åkermark 2018 var 1 815 kr per hektar År 2017 var arrendepriset för åkermark 1 802 kr per hektar. En hektar betesmark kostade 555 kr att arrendera 2018, och 518 kr per hektar år 2017. Priset för jordbruksmark (åkermark + betesmark) var 1 726 kr per hektar år 2018 jämfört med 1 714 kr /hektar år 2017. Förändringarna mellan åren är så små att de ligger inom felmarginalen.

prod

Arrendepriserna är högst i områden med goda produktionsförutsättningar

Arrendepriserna kan också delas upp efter produktionsområden. Jag har valt att redovisa arrendepriserna på åkermark. Som man kan förvänta sig är priserna högst i de områden där odlingsförutsättningarna är goda.. Högst pris genererar arrendena av åkermark i Götalands södra slättbygder. Götalands södra slättbygder utgörs av ett par mil brett band längs kusten i Hallands län och ner runt Skånes västra och södra kust.

proda

De senaste åren har arrendepriserna varit stabila

Det genomsnittliga priset för att arrendera åkermark i Sverige har fördubblats sedan 1995.

arrendepris utvMellan åren 2006 och 2007 och mellan 2010 och 2011 ökade arrendepriserna ökade med 16 % respektive 15 %. Att avräkningspriserna för spannmål steg under samma perioder kan vara en bidragande orsak till denna prisutveckling.

Av det diagrammet ovan som speglar arrendepriserna per produktionsområde framgår t.ex. att prisökningen mellan åren 2010 och 2011 var högst just i slättbygderna.

De senaste åren har arrendepriserna endast ökat svagt.

//Ylva Olsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Små förändringar i arrendepriserna mellan åren 2017 och 2018

  1. Ping: Arrendepriser för åkermark, betesmark och jordbruksmark 2009-2016 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s