Direktkonsumtionen av mjölk har minskat från 216 liter per person och år 1950 till 86 liter per person och år 2013

mjölksVi har publicerat en rapport om konsumtionen av livsmedel i Sverige. Det inspirerade mig till att i bloggen lyfta fram siffror om just mjölk. Mjölkkonsumtionen kan du också läsa om t.ex. på sidan 31 i rapporten. Siffrorna här avser direktkonsumtion, vilket är den mängd mjölk som vi köper till hushållet eller som vi konsumerar när vi äter ute.

År 2013 var direktkonsumtionen av:

  • Standardmjölk 23 liter per person och år
  • Mellanmjölk 47 liter per person och år
  • Lättmjölk 21 liter per person och år
  • Jordbrukarnas egen konsumtion och direktförsäljning 0,5 liter per person och år

Det innebär att vi totalt konsumerade runt 86 liter per person och år under 2013. År 1950 var motsvarande siffra 216 liter per person och år 1960 hade den sjunkit rejält till 158 liter per person och år.

mjölkkonksumtion

Jordbrukarnas egna konsumtion och direktförsäljning har minskat från 88 liter per person och år 1950, det vill säga 40 % av all mjölk,  till 35 liter per person och år 1961 till nästan ingenting idag. Utvecklingen speglar att antalet jordbrukare med mjölkkor har minskat från knappt 300 000 runt 1950,  till 185 600 år 1961 till dagens drygt 4 000 mjölkföretag.

Konsumtionen av standardmjölk har minskat kraftigt och konstant sedan början av 1970-talet. I början av 1960-talet låg konsumtionen av standardmjölk på 116 liter per person och år, i mitten av 1970-talet var motsvarande siffra ca 100 liter per person och år. Från 1960-talet fram till början av 1990-talet halverades denna mjölkkonsumtion. Vid 2000-talets början drack vi ca 35 liter standardmjölk per person och år. Konsumtionen av standardmjölk har nu minskat till 23 liter per person och år under 2013.

Lättmjölken hade sin storhetstid i slutet av 1970-talet, då vi drack nästan 60 liter per person och år. Konsumtionen av lättmjölk har sedan konstant minskat till att numera ligga strax över 20 liter per person och år.

Mellanmjölken var en produkt som introducerades i mitten av 1980-talet och konsumtionen av denna ökade snabbt till drygt 20 liter per person år 1987. Fram till år 2013  har mellanmjölkskonsumtionen ökat till nästan 47 liter per person och år.

6/8. Siffror om övriga mejeriprodukter finns här.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Direktkonsumtionen av mjölk har minskat från 216 liter per person och år 1950 till 86 liter per person och år 2013

  1. Ping: JV: Direktkonsumtionen av mjölk har minskat från 216 liter per person och år 1950 till 86 liter per person och år 2013 | Mejeritekniskt Forum

  2. Ping: Produktion och konsumtion av mejerivaror i Sverige. | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s